Składniki
6 porcji
- 40 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu
- 2 kg czerwonych buraków
- 1/2 korzenia selera
- 1 jabłko (np. szara reneta)
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- sól morska (około 1/2 łyżki) i świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki)
- 3 łyżki cukru
- opcjonalnie, jeśli lubimy: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, kawałek gwiazdki anyżu
Przygotowanie
- Do małego garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i na minimalnym ogniu gotować przez około 25 minut (wywar ma tylko lekko mrugać a nie mocno się gotować).
- W międzyczasie dodać do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Buraki i selera umyć, obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce (na dużych oczkach, jak do surówki) lub posiekać w melakserze. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce.
- Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka (warzyw będzie dość sporo), dodać 2,5 litry wody, dodać wywar z grzybami. Przykryć garnek i zagotować na minimalnym ogniu (zagotowanie ma trwać około 20 minut). W międzyczasie dodać goździki, cynamon i anyż jeśli ich używamy.
- Po zagotowaniu potrzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia, zostawić na około godzinę. W międzyczasie można zacząć przygotowywać uszka.
- Dodać sól (do smaku), pieprz mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.
- Ostudzony barszcz przecedzić do czystego garnka lub wlać bezpośrednio do słoików. Następnego dnia lub przed podaniem podgrzać na umiarkowanym ogniu, spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Możemy też dodać do niego wywar grzybowy pozostały po uszkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz