
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych
potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć
się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy
spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej
typowych należą: barszcz z uszkami
(wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową,
zupą owocową lub zupą rybną), ryby, przyrządzane na różne sposoby z
najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki
z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem
i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Na Śląsku potrawami wigilijnymi są także moczka i makówki.
Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli
bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest dość
powszechnie przestrzeganym, mimo że obecnie nie jest nakazany w żadnym z
wyznań chrześcijańskich. Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego
zwyczaju „ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz