piątek, 11 grudnia 2015

Karp smażony



Składniki

  • 1 karp wypatroszony
  • sól
  • przyprawa ziołowa do ryb (opcjonalnie)
  • mąka do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

  • Wypatroszonego karpia opłukać i osuszyć. Pokroić na porcje - dzwonka w poprzek tułowia, doprawić solą oraz przyprawą do ryb (niezbyt dużo). Włożyć do miski, dokładnie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godziny.
  • Dobrze rozgrzać patelnię z olejem (ok. 0,5 cm), rybę obtoczyć w mące i kłaść na patelnię. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut na średnim ogniu aż karp będzie zrumieniony od spodu. Przewrócić na drugą stronę i znów smażyć ok. 5 minut. Obsmażyć boki po 2-3 minuty i zdjąć z patelni. Wylać tłuszcz, wymyć patelnię i powtórzyć smażenie jeśli pozostały jeszcze kawałki ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz