Kiszone buraki
Składniki
4 porcje
-
1 kg czerwonych buraków
-
3 ząbki czosnku
-
1 listek laurowy
-
2 ziarenka pieprzu
-
3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
-
1 łyżka soli
Przygotowanie
-
Buraki umyć i cieniutko obrać (najlepiej w rękawiczkach gumowych).
Można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć
stwardniałe końce.
-
Buraki pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz.
-
Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki.
Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza,
jeszcze raz docisnąć buraczki.
-
Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do
czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
-
Słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki -
optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni, nie może spaść
poniżej 0 stopni C. Po kilu dniach otworzyć słoik, zebrać pianę i
wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku, surówek i
innych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz