Płaty karpia pieczone w curry z gorczycą
Składniki
-
400 g płatów karpia
-
sól i pieprz
-
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
-
2 łyżeczki gorczycy (jasnej)
-
1/2 ząbka czosnku
-
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub lnianego + 1/2 łyżki do pieczenia
-
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
-
Płaty karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i
pieprzem (około 1/3 łyżeczki), ułożyć skórką do dołu w naczyniu
żaroodpornym, posypać curry oraz gorczycą i obłożyć pokrojonym na
cienkie plasterki czosnkiem. Polać olejem i natrzeć rybę dodatkami.
Następnie skropić sokiem z cytryny i przewrócić rybę skórką do góry,
zostawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
-
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury, np. 250 stopni C. Przed
pieczeniem posmarować jeszcze skórkę dodatkowym olejem (1/2 łyżki) i
wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut do czasu aż skórka będzie
miejscami ładnie zrumieniona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz