4-6 porcji
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1 pietruszka
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 jabłko obrane
- 1 szklanka groszku konserwowego odsączonego, lub zielonego (mrożonego czy świeżego) ugotowanego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- około 250 ml majonezu
- 100 ml gęstej śmietany (12% - 18%) z kubeczka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę.
- Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.
- Ogórki i jabłka obrać i pokroić kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić solą (około 1 łyżeczka) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).
-
Majonez wymieszać ze śmietaną, olejem i musztardą, dodać do warzyw, wymieszać (kilka łyżek zostawić do dekoracji). Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha, można dodać więcej majonezu.
-
Przełożyć do czystej salaterki i pokryć resztą majonezu, udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz