Składniki
4 porcje
- kiszona kapusta z grzybami i żurawiną z TEGO PRZEPISU
CIASTO KRUCHE
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
OPCJONALNIE
- łodyżka rozmarynu
- roztrzepane jajko
Przygotowanie
- Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.
- Przygotować nadzienie do tarty, czyli KAPUSTĘ Z GRZYBAMI I ŻURAWINĄ.
- Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na pół godziny.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Z odłożonego ciasta (1/3) zrobić paseczki i ułożyć je na wierzchu tarty, paseczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać listkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Podawać z barszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz