Śledzie
Składniki
2 - 4 porcje
-
5 filetów śledziowych - matjasów (śledzie w mocno słonej zalewie)
-
3 liście laurowe
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
olej roślinny
-
świeżo zmielony czarny pieprz (niekoniecznie)
-
średnia cebula cukrowa, pokrojona w drobną kosteczkę
-
cytryna lub ocet do skropienia
Przygotowanie
-
Śledzie moczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę trzykrotnie w ciągu
1,5 godziny. Spróbować czy nie są jeszcze za słone, w razie potrzeby
jeszcze raz wypłukać. Każdy filet pokroić na 4 - 5 kawałków.
-
Ułożyć kawałki śledzi w słoiku przekładając zielem i listkiem. Zalać
dokładnie olejem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem
(niekoniecznie) i odstawić na 3 - 4 dni. Od czasu do czasu można
przekręcić słoik do góry nogami.
-
W dniu podania posiekać cebulę, oprószyć ją solą i odczekać aż
zmięknie, dodać do śledzi i podawać skrapiając sokiem z cytryny lub
odrobiną octu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz