sobota, 19 grudnia 2015

Śledzie

 

Składniki

2 - 4 porcje
  • 5 filetów śledziowych - matjasów (śledzie w mocno słonej zalewie)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej roślinny
  • świeżo zmielony czarny pieprz (niekoniecznie)
  • średnia cebula cukrowa, pokrojona w drobną kosteczkę
  • cytryna lub ocet do skropienia

Przygotowanie

  • Śledzie moczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbować czy nie są jeszcze za słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłukać. Każdy filet pokroić na 4 - 5 kawałków.
  • Ułożyć kawałki śledzi w słoiku przekładając zielem i listkiem. Zalać dokładnie olejem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem (niekoniecznie) i odstawić na 3 - 4 dni. Od czasu do czasu można przekręcić słoik do góry nogami.
  • W dniu podania posiekać cebulę, oprószyć ją solą i odczekać aż zmięknie, dodać do śledzi i podawać skrapiając sokiem z cytryny lub odrobiną octu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz