poniedziałek, 28 grudnia 2015

Święta we Włoszech




  • Okres świąteczny to okres na przełomie roku rozpoczyna się 24 grudnia a kończy się 6 stycznia. Składa się z 4 dni świątecznych: 24.12 la Vigilia (Wigilia), 25.12 il Natale (Boże Narodzenie), 26.12 Santo Stefano (św. Szczepana w Polsce) oraz 06.01 l'Epifania (3 króli) i Befana (brak odpowiednika w Polsce). We Włoszech wolne od pracy są tylko dni 25 i 26 grudnia oraz 6 stycznia.
  • Świętowanie rozpoczyna się w wieczór wigilijny, podczas gdy cała rodzina zbiera się przy stole na uroczystej kolacji, po kolacji gra się w karty lub tombolę albo od razu przechodzi do wymiany prezentów, w niektórych rejonach bywa tak, że otwieranie otrzymanych prezentów następuje dopiero po pasterce. Po powrocie z kościoła wszyscy składają sobie wzajemnie życzenia, otwiera się przy tym butelkę szampana lub wina.
  • Zarówno kolacja wigilijna jak i obiad 1 dnia świąt składa się z wykwintnych potraw przygotowywanych specjalnie na tą okazję - w wigilię je się potrawy postne, ryby i warzywa smażone lub duszone, a na drugi dzień jest uroczysty obiad również w gronie rodziny, obiad ten jest pożywny, ale już nie postny. We Włoszech kolacja wigilijna składa się z 13 dań, o jedno więcej niż w Polsce. Są one oparte na bazie rybnej i jak to wiadomo we Włoszech połączone z makaronami pod różnymi postaciami. Każdy region Włoch wyróżnia się swoją typową kuchnią lokalną i w zależności od regionu mogą to być to spaghetti, lasagne, tortellini, ravioli, gnocchi i innego rodzaju kluski przyrządzone z rybami, także owocami morza, do tego podawane z sosami, serami typu parmezan. W drugi dzień na obiad często bywa podawany rosół oraz indyk. We Włoszech, tak jak prawdopodobnie i w innych krajach południa Europy do tych posiłków pije się wino, w okresie świąt powinno być jak najlepsze z możliwych, wznosi się toasty szampanem a także w niektórych przypadkach pija się wino grzane z przyprawami. Podczas tych świąt nie może zabraknąć słodyczy, które uwielbiają nie tylko dzieci, czyli różnego rodzaju ciasta, najbardziej znane to Panettoni i Pandoro (typowe babki w kształcie walca, z bakaliami, podobne do naszych wielkanocnych), Panpepato (pierniki), Torrone (nugaty z okolicy Wenecji, nadziewane migdałami jak również czekoladą lub orzechami), marcepany oraz czekoladki i cukierki. 
  • Najbardziej charakterystycznym aspektem świąt Bożego Narodzenia we Włoszech są bezsprzecznie szopki. Są one stałym i niezbędnym elementem wystroju, szczególnie kościołów. Tradycja szopek pochodzi właśnie z Włoch, rozwijała się pomiędzy wiekiem XVII a XVIII, szczególnie w Rzymie, Neapolu, Genui i na Sycylii. Pierwszą szopkę stworzył św. Franciszek z Asyżu w roku 1223 w miejscowości Greccio. Potem rozpowszechnił się ten zwyczaj tworzenia mniejszych lub większych imitacji miejsca narodzin Jezusa. Szopki składają się z postaci wykonywanych z drewna, kamienia, gipsu lub terrakoty itp. Tradycją typowo włoską są żywe szopki, właśnie stąd biorą swój początek, z których najsłynniejsza jest ta inscenizowana na Placu Hiszpańskim w Rzymie.
  • Postacią symboliczną związaną z okresem świąt Bożego Narodzenia jest Befana, nie znana zupełnie w Polsce. Jest to ktoś w rodzaju wiedźmy, czarownicy, bardzo brzydkiej, starej, pomarszczonej, latającej na miotle. Jej zadaniem jest również podobnie jak w przypadku św. Mikołaja rozdawanie dzieciom prezentów. Jej dzień to 6 stycznia, w święto 3 Króli.
  • Tradycja targów, czyli straganów rozstawianych na placach miast w okresie przedświątecznym, na których można kupić ozdoby, dekoracje i prezenty jest stosunkowo młodą tradycją i rozpowszechniona głównie na północy Włoch, w rejonach bliskich geograficznie i kulturalnie do Niemiec i Austrii, chociaż stopiono zaczyna być popularna także i w innych bardziej południowych rejonach Włoch. Bodajże najpiękniejszym jej przykładem są targi przedświąteczne na Piazza Navona, jednym z najznamienitszych placów Rzymu. Można tam kupić zabawki dla dzieci, słodycze, miniaturki szopek, jak również różnego rodzaju dekoracje świąteczne. Przede wszystkim jednak są to produkty i wyroby ręczne, rękodzielnicze jak również gastronomiczne smakołyki.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz